Polecam przygotować na obiad kotleciki mielone ze szczypiorkiem, w których zamiast kajzerki, czy bułki tartej wykorzystałam płatki kukurydziane, oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Przygotowuje się prawie jak Kotlety mielone, ale mają kształt okrągłych kotlecików, a do panierowania wykorzystałam dwa rodzaje mąki : mąkę pszenną i kukurydzianą w stosunku 1 :1. A do smażenia wykorzystałam olej ryżowy z hurtownia-oliwy .
Pamiętajcie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy skąd pochodzą wykorzystywane przeze mnie oleje i oliwy z oliwek. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł.
Kotleciki mielone ze szczypiorkiem są smaczne, można je podać z sosem. Możecie wykorzystać też inne moje przepisy na kotlety mielone.
Składniki:
- 30 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szt. jajko
- 1 cebula ze szczypiorkiem
- 3 łyżki płatków kukurydzianych
- do smaku sól morska, ognista mieszanka przypraw
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- olej ryżowy do smażenia
Mielimy mięso wieprzowe z łopatki w maszynce do mielenia, dodajemy jajko, posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, doprawiamy solą, ognistą mieszanką przypraw, dodajemy płatki kukurydziane, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kulki mięsne , każdą obtaczamy w mieszance obu mąk. Smażymy kulki z każdej strony na oleju ryżowym.
Kotleciki mielone ze szczypiorkiem podajemy np. z sosem pomidorowym.
Wyglądają na bardzo apetyczne 🙂
I POMYSŁ NA OBIADEK JUŻ JEST:-)