Babeczki jogurtowe z wiśniami z nalewki i lukrem są bardzo smaczne. Przygotowuję je w specjalnej formie z owalnymi dołkami. Lukier jest z dodatkiem nalewki wiśniowej.
SKŁADNIKI:
- 2 szkl mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 4 szt jajka,
- 1łyżeczka proszku do pieczenia,
- 300 ml jogurtu greckiego,
- 3/4 kostki margaryna,
- 1 słoik wiśni z nalewki
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuszczamy margarynę, studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy szklankę cukru, miksujemy (ja używam trzepaczki Triblade) , dodajemy rozpuszczoną margarynę, jogurt grecki, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Przekładamy masę do formy wysmarowanej margaryną i wysypaną tartą bułką, po łyżce do dołka, wciskamy po kilka wiśni, pieczemy 25 minut w temp. 170 stopni. Studzimy, smarujemy polewą zrobioną z 1/3 szkl. nalewki, 2 łyżek żelatyny, 3 łyżek jogurtu i 1 łyżki cukru pudru.
mmm, apetycznie wygladaja! 🙂 do kawy idealne, na podwieczorek!