Babki piaskowe są bardzo delikatne i sypkie jak piasek, dlatego tak się nazywają- piaskowe. Z ciasta piaskowego można upiec również babki marmurkowe, czy też bakaliowe keksy.
Głównym składnikiem klasyczne babki piaskowej jest mąka ziemniaczana (im więcej skrobi tym ciasto jest bardziej sypkie) z niewielkim dodatkiem mąki pszennej, najlepiej tortowej. Pozostałe składniki to tłuszcz (miękkie masło lub margaryna), jajka (najlepiej by były w temp. pokojowej) cukier i proszek do pieczenia.
Przepis na klasyczną babkę piaskową:
Składniki:
5 jajek,
1 szklanka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1/2 szklanki mąki tortowej,
1 szklanka cukru,
125 g masła lub margaryny,
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią z nutą kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy cukier waniliowy z nutą kardamonu, który sprawi, że babka zyska intensywną waniliowa nutę przełamaną korzennym zapachem kardamonu, proszek do pieczenia i przesiane obie mąki. Dokładnie mieszamy masę mikserem na niskich obrotach. Tłuszcz topimy w rondelku, studzimy. Wlewamy tłuszcz cienkim strumieniem do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę łączymy białka z ciastem za pomocą łyżki silikonowej. Wlewamy ciasto 3/4 wysokości formy dokładnie wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy około 45-50 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie odchodzić od brzegów formy) w temp. 160 stopni z termoobiegiem
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem, można polać lukrem lub polewą czekoladową. Dodatkowo posypałam różowym cukrem.
Śliczna! Klasyczna, piaskowa babka jest najlepsza.
Piękna babka, ciekawe czy w innej formie(np. w kształcie zająca którą kupiłam w lidlu) też się uda, muszę wypróbować:)
Luka, ja sprawdze ją w formie w kształcie baranka. Nalezy jednak pamietać o dokładnym wysmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą lub mąką.
zrobilam i wyszła pyszna !!polecam!!! ps. zrobilam w zwykłej blaszce,wiec w zającu,,,czy baranku napewno tez wyjdzie 😉
Pingback: Babka marmurkowa bez tłuszczu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Babka wyszła super, polecam !
Cieszę się 🙂
Wygląda pięknie ja mam formę 27cm mam zrobić z 2 porcji? 😉
Tak z podwójnej.