Składniki podstawowe:
1 szklanka* mąki tortowej
1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 szklanki* cukru pudru
150 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki sody
dodatki:
konfitura z borówek
groszki czekoladowe
migdały
* szklanka ma pojemność 250 ml
Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na trzy części, do jednej części dodajemy groszki czekoladowe, wyrabiamy, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z jednej części ciasta wykrawamy różne kwiatki- w nich robimy wgłębienia i wkładamy w nie groszki czekoladowe lub borówki, z drugiej części z groszkami czekoladowymi robimy kulki, które potem wyciskamy tłuczkiem do mięsa, z trzeciej części formujemy kulki, naciskamy widelcem, na powierzchni kładziemy słupki migdałów. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut.
Ciasteczkowy mix możemy podawać do kawy lub herbaty.