Ciastka francuskie z serem i jabłkami. Roladki z jabłkami i serem z budyniem, czyli francuskie ciastka z jabłkami, serem, budyniem waniliowym i siekanymi migdałami. Ciasto francuskie to składnik, który pozwala nam na przygotowanie wielu smakołyków. Z ciasta francuskiego można przygotować wytrawne przekąski oraz różne ciasteczka na słodko. Ponieważ potrawy z użyciem francuskiego ciasta powstają w błyskawicznie, warto mieć je zawsze w lodówce, w razie ochoty na jakąś przekąskę, czy wizytę niespodziewanych gości. Możemy błyskawicznie przygotować coś pysznego zarówno na słodko jak i wytrawnie jako zagryzkę do wódeczki czy piwa.
Słodycze na bazie ciasta francuskiego dają duże pole do popisu, można wykorzystać domowe przetwory lub świeże owoce. Bakalie i czekolada też się świetnie sprawdzają w cieście francuskim. Wystarczy też wykroić ciasteczka w kształcie kółek lub kwadratów, upiec i posypać ciastka zwykłym cukrem pudrem i w kilka chwil mamy pyszne maślane ciasteczka.
Miłośnikom takich szybkich wypieków polecam francuskie ciasteczka z malinami i serem, francuskie ciastka z bitą śmietaną i owocami , roladki z ciasta francuskiego z powidłami, słodkie francuskie rożki z jabłkami, CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego
a dla miłośników wytrawnych przekąsek: pikantne roladki z ciasta francuskiego i parówki w cieście francuskim., Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą, Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym, Ciasto francuskie z serem i szynką, Ciastka francuskie z żółtym serem
Roladki z jabłkami i serem z budyniem, roladki z ciasta francuskiego , Składniki na 15 sztuk :
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jabłko
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki cukru
250 g serka homogenizowanego
2 łyżki siekanych migdałów
cukier puder do posypania
1 łyżka mleka
Jak przygotować słodkie roladki z ciasta francuskiego? Roladki z jabłkami i serem z budyniem przepis krok po kroku.
Obieramy jabłko, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy serek, wsypujemy budyń i cukier, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone jabłko i łączymy całość. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masą serowo jabłkową , zostawiamy ok. 2-3 cm pasek, który smarujemy mlekiem. Zwijamy ciasto w rulon, na końcu dociskamy i kroimy w równe plastry, mi wyszło 15 sztuk. Powierzchnię każdej roladki posypujemy dodatkowo siekanymi migdałami.
Roladki układamy na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach C. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Roladki z jabłkami i serem z budyniem są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!