Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką upiekłam tym razem na imieniny Taty – Jana. To najlepsze ciasto z owocami! Piekę je zawsze w sezonie truskawkowym, ale nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia tego ciasta, błyskawicznie znikało z talerza.
Jeżeli szukacie prostego przepisu na ciasto z owocami, które każdemu wyjdzie, to polecam ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką, to przepis dla laików pieczenia, wychodzi puszyste, bez zakalca i rośnie w górę!
Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami:
– Truskawki z bitą śmietaną
– Truskawki w syropie karmelowym
– Mrożony jogurt truskawkowy
– Sernik z truskawkami i bezami
– Chłodnik truskawkowy
– Eton Mess z truskawkami
– Lody truskawkowe na patyku
– Konfitura truskawkowa z wanilią
– serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym
– Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ?
– Sernik bez pieczenia z truskawkami
– Torcik jogurtowy z truskawkami
– Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym
– biszkopt z owocami
– Sernik bez pieczenia z truskawkami
Przepis na pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką, tortownica o śr. 23 cm 🙂
Składniki na ciasto jogurtowe:
2 ½ szklanki mąki pszennej o poj. 250 ml
12 g (ok.2 łyżeczki) proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka cukru o poj. 250 ml
1 op. cukru wanilinowego (15 g)
50 g oleju lub roztopionego masła
400 g jogurtu greckiego
oraz truskawki i cukier puder do posypania
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
70 g masła
4 łyżki cukru
Najpierw przygotowujemy kruszonkę, gdyż wymaga schłodzenia w zamrażarce. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy posiekane masło oraz cukier, wszystkie składniki łączymy rozcierając je palcami, aż powstanie sypki piasek. Następnie łączymy składniki formując kulę z ciasta, wkładamy ją do woreczka i przekładamy do zamrażalnika.
Przygotowanie ciasta z truskawkami:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C góra i dół bez termoobiegu. Wykorzystuję do pieczenia ciast i biszkoptów silikonową tortownicę ze szklanym dnem, która nie wymaga natłuszczania, ani wykładania papierem do pieczenia. Zwykłą tortownicę polecam wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce ubijamy (ok. 6-7 minut) 2 jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą jasną masę. Dodajemy do miski z masą jajeczną jogurt, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą masę.
Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Kruszonkę wyjmujemy z zamrażalnika i posypujemy rozdrabniając ją w dłoniach lub ścieramy na tarce na truskawki.
Wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut, do czasu aż ciasto ładnie urośnie, a kruszonką się zrumieni. Wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu ciasto z truskawkami i kruszonką posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Pięknie wyrosło aż ślinka cieknie na jego widok 🙂
Zawsze jest wysokie jak piekę w tortownicy, piekąc w blaszce, która jst większa za to jest więcej kawałków 🙂
Pingback: Ciasto z truskawkami na kefirze - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Prosty placek z owocami na jogurcie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię