Ciasto kruche, czyli ciasto z bitą śmietaną, ziarnami granatu i płatkami czekolady
SKŁADNIKI:
- 130 g musli cappucino&granola z kawałkami czekolady
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml cukru
- 1/2 owocu granatu
- 3 łyżki płatków czekoladowych
- 250 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka margaryny Kasia
PRZYGOTOWANIE: Ubić całe jajka z 50 ml cukru na puszystą masę, dodać 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zmiksować dalej, wsypać do masy połowę opakowania musli cappucino & granola z kawałkami czekolady, wymieszać całość za pomocą łyżki. Blaszkę od tarty posmarować łyżką margaryny, wyłożyć masę na blaszkę, rozprowadzić ją dokładnie na całej powierzchni. Blaszkę wstawić do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec 25 minut. W między czasie ubić na sztywno śmietanę z 1 łyżeczką cukru pudru. Wstawić do lodówki. Gdy ciasto jest upieczone wyłożyć je z blaszki na szklany talerz, a gdy ostygnie posmarować je bitą śmietaną, wycisnąć sok z połowy owocu granatu, oraz posypać je ziarnami, na koniec całość posypać jeszcze płatkami czekolady.