Ciasto z owocami – jeżynami i malinami. Po upieczeniu pciasto posypałam je cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
- 2/3 kostki margaryny Kasia
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szklanki kaszki manny
- 2/3 szkl. wiórek kokosowych
- 1/2 szkl. cukru pudru + do posypania ciasta
- 1/2 szkl. cukru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag jeżyn
- 15 dag malin
PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek cukier i ubić na sztywną masę. 2/3 kostki margaryny włożyć do miseczki, wstawić do mikrofalówki na 1 minutę, gdy lekko się rozpuści przełożyć ją do miski, dodać cukier puder i dokładnie zmiksować na puszystą masę, dodawać stopniowo żółtka, cały czas miksując, dodać mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubite białka i ostrożnie je połączyć za pomocą łyżki. Tortownicę posmarować margaryną, obsypać mąką, przełożyć do niej ciasto. Na cieście ułożyć jeżyny i maliny, które wcześniej obsypałam od spodu mąką. Wstawiać do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, piec 60 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, pokroić i posypać ciasto cukrem pudrem.