Ciasto z owocami

Ciasto z owocami – jeżynami i malinami. Po upieczeniu pciasto posypałam je cukrem pudrem.

SKŁADNIKI:

  • 2/3 kostki margaryny Kasia
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kaszki manny
  • 2/3 szkl. wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl. cukru pudru + do posypania ciasta
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag jeżyn
  • 15 dag malin

PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek cukier i ubić na sztywną masę. 2/3 kostki margaryny włożyć do miseczki, wstawić do mikrofalówki na 1 minutę, gdy lekko się rozpuści przełożyć ją do miski, dodać cukier puder i dokładnie zmiksować na puszystą masę, dodawać stopniowo żółtka, cały czas miksując, dodać mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubite białka i ostrożnie je połączyć za pomocą łyżki. Tortownicę posmarować margaryną, obsypać mąką, przełożyć do niej ciasto. Na cieście ułożyć jeżyny i maliny, które wcześniej obsypałam od spodu mąką. Wstawiać do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, piec 60 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, pokroić i posypać ciasto cukrem pudrem.

Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, kroimy i posypujemy ciasto cukrem pudrem Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy cukier i ubijamy na sztywną masę Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do utartej margaryny z cukrem pudrem dodajemy żółtka Na cieście układamy jeżyny i maliny, które wcześniej obsypałam od spodu w mące
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *