CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego

CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego. Usmażyłam na Tłusty Czwartek cronuts , udekorowałam je z różowym lukrem i kolorową posypką. Te błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego. mają swoją własną nazwę  CRONUTS,  czyli skrzyżowanie francuskiego croissanta z amerykańskim donatem.  Są wyjątkowo pyszne i najszybsze do przygotowania. Sprawdźcie!

pączki z ciasta francuskiego

Oryginalny Cronut to ciastko francusko-drożdżowo stworzone w Nowym Jorku w 2013 roku przez Dominique Ansela. To croissant usmażony w formie amerykańskiego pączka z dziurką. Mój Cronut jest chrupiący z zewnątrz, listkujący się jak przystało na ciasto francuskie w środku. Smakuje jak francuskie ciastko.

Te pączki polecam usmażyć  w ramach tłustoczwartkowego szaleństwa! Jeśli szukacie przepisów na najlepsze pączki drożdżowe to polecam te przepisy: najlepsze pączki, pączki z lukrem cynamonowym i przepis na egzotyczne, bardzo szybkie pączki boliwijskie.

Pączki z ciasta francuskiego – składniki:

gotowe ciasto francuskie (arkusz)
1 jajko

Jak przygotować różowy lukier:

½ szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z buraka
Sok z połowy cytryny

Cukier puder ucieramy z sokiem z buraka i sokiem z cytryny do gładkości za pomocą łyżki. Gęstość lukru regulujemy przez dodanie soku lub cukru.  Lukier powinien być gęsty. Smacznego :-).

Przygotowanie: CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego.

Arkusz ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie składamy go na trzy części, zaginamy ciasto do środka od góry i z dołu. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

Wyjmujemy ciasto i wycinamy z ciasta pączki z dziurką, ja to robię za pomocą szklanki i kieliszka do wódki. Jeśli macie to wykorzystajcie gotowe foremki. Rozgrzewamy olej na patelni do ok. 170 stopni C, wkładamy krążki wycięte z ciasta krążki i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy pączki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy trochę pączki przestygną, lukrujemy je lub posypujemy je z wierzchu cukrem pudrem. Dodatkowo dekorujemy je kolorową posypką. Smacznego!

pączki z ciasta francuskiego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *