Faworki drożdżowe. Chrusty drożdżowe. Karnawał i Tłusty Czwartek to okres na jedzenie słodkości bez liczenia kalorii. Miałam już dzisiaj nic nie dodawać, ale przy okazji pieczenia pączków usmażyłam faworki drożdżowe. Przepisu na blogu nie ma, więc dodaję ten przepis, może się przyda w Tłusty Czwartek. Te faworki to połączenie tradycyjnych pączków oraz chruścików. Są puszyste i pyszne jak pączki, a kształtem przypominają faworki.
Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne faworki to przepis jest TUTAJ
A przepisy na najlepsze pączki lub pączki z lukrem cynamonowym.
Polecam też zbiór naszych przepisów na słodkości idealne na Karnawał i Tłusty Czwartek:
składniki na faworki drożdżowe :
250 g mąki,
½ szklanka mleka,
1 ½ łyżki cukru,
50 g masła
25 g świeżych drożdży
2 jajka,
1 łyżka rumu, spirytusu może być ocet,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania
Jak zrobić drożdżowe faworki ?
Masło rozpuszczamy, studzimy. Mleko przelewamy do garnuszka i lekko podgrzewamy aby stało się letnie. Dodajemy do mleka pokruszone drożdże, cukier oraz ok. 2 łyżki mąki by ciasto miało konsystencję śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, rum oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Następnie wlewamy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto drożdżowe jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę, delikatnie posypaną mąką i wałkujemy na grubość około 5 mm. Ciasto radełkiem dzielimy na paski o szerokości około 2,5 cm i długości około 10 cm. Na środku każdego robimy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska. Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Przy odwracaniu pomagałam sobie szaszłykówką. Gotowe faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Faworki drożdżowe wyglądaja słodko, są cudowne