Faworki. Chruściki.

Faworki zwane są też chruścikami, są to ciastka smażone w głębokim tłuszczu. U nas zawsze faworki pojawiają się obok pączków w Tłusty Czwarek, tym razem podaję wam przepis Piotra, jego faworki mają w składzie proszek do pieczenia, dlatego nie są cieniutki i chrupiące jak moje chruściki, jego pyszne faworki są mięciutkie i pulchne. Zjadając takiego dużego i grubego faworka, czujemy że jesteśmy najedzeni 😉

Polecam też zbiór naszych przepisów na słodkości idealne na Karnawał i Tłusty Czwartek:

Przepis na ok 60 sztuk faworków:
Składniki:
  • 1/2 kg mąki,
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 szt. jajka,
  • szczypta soli
  • ok. 100 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek Scotch Whisky (lub spirytus)
  • do posypania cukier puder wymieszany ze zmielonym cukrem waniliowym
  • olej do smażenia

Jak przygotować grube i puszyste faworki? Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z margaryną, robimy dołek, dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli i kieliszek Whisky (zamiast spirytusu). Starannie wyrabiamy ciasto.
Rozwałkowujemy ciasto dosyć cienko, gdyż faworki wyrosną podczas smażenia. Kroimy ciasto na paski szerokości ok. 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Każdy pasek kroimy wzdłuż w środku  i przewijamy końcówkę ciasta przez dziurkę. Olej rozgrzewamy w rondlu bardzo mocno i wrzucamy po kilka sztuk faworków, smażymy chruściki na złoty kolor. Odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Faworki przekładamy na półmisek i obficie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Faworki są bardzo puszyste a jednocześnie miękkie i chrupiące. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Faworki. Chruściki.

  1. Pingback: Przepisy na Tłusty Czwartek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Kruche ciasteczka maślane bez jajek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *