Kruche ciasteczka z czekoladą

Bardzo lubię piec ciasteczka, podczas ich przygotowywania relaksuję się w kuchni, dla mnie pieczenie ciasteczek to forma odpoczynku od pracy zawodowej. Siedzę sobie w kuchni i wymyślam jak połączyć składniki, aby ciasteczka były pyszne i wyglądały zachęcająco. Bo wygląd kruchych ciasteczek też jest dla mnie ważny.To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka. Tym razem  kruche ciasteczka są z czekoladą i obsypane migdałami.  Czekolada i migdały to super zestaw, bardzo lubię takie połączenie. Ciasteczka są śliczne, wyglądają apetyczne, są to idealne kruche ciasteczka. Kruchość w ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu do składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka. Kruche ciasteczka z czekoladą i migdałami świetnie pasują do popołudniowej kawy. Kruche ciasteczka z czekoladąPolecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem

Serowe kruche ciasteczka

Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe)

Kruche ciasteczka z czekoladą
Kruche ciasteczka

250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
250 g miękkiej margaryny lub masła
1 jajko
1 łyżka cukru do podsypania

borówki z imbirem i porto
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
siekane migdały do dekoracji

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i cukrem. Ciasto ma być zwarte i miękkie.  Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki do ciastek w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka.  Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy ciastka.  Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ciasteczka  przez ok 12-15 minut. Ciasteczka po upieczeniu studzimy na kratce.

Ciastka  układamy w pary, jedną stronę ciastka  smarujemy borówkami z imbirem lub porto (lub inna konfiturą). Lekko dociskamy drugą połową.

Wierzch ciasteczek smarujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w mleku gorzkiej czekolady, posypujemy czekoladową powierzchnię ciasteczka siekanymi migdałami.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Kruche ciasteczka z czekoladą

Skomentuj Michał Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *