Mazurek ekspresowy

Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej, które przygotowuje się na Wielkanoc. Mój mazurek ekspresowy sporządzony jest z ciasta kruchego w czterech wersjach, każdy z mazurków został posmarowany powidłami śliwkowymi, polany polewą z gorzkiej czekoladą i udekorowany kolorowymi posypkami, kandyzowanymi owocami, migdałami i żurawiną. Każdy z tych mazurków wygląda trochę inaczej. Ale każdy z tych mazurków ma swój urok. A czemu ekspresowy? Robi się te wszystkie mazurki w ciągu godziny, włącznie z chłodzeniem ciasta i pieczeniem. Do tego te mazurki są bardzo łatwe do przygotowania.

Jak ktoś lubi mazurki, to ten przepis na mazurek ekspresowy serdecznie polecam.

Mazurek ekspresowy

Nie jestem wielką fanką mazurków, zrobiłam je dla tradycji, gdyż postanowiłam je zapakować w folię i rozdać w prezencie 🙂

Polecam na Wielkanoc przygotować również Słodkie pisanki z tego przepisu, oraz inne moje wielkanocne przepisy.

Mazurek ekspresowy

Składniki na ciasto:
1 szklanka* mąki tortowej
1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki* cukru pudru
100 g margaryna Palma z Murzynkiem
1/3 łyżeczki sody
* szklanka ma pojemność 250 ml

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%

posypki i bakalie do dekoracji

Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto schładzamy w lodówce 30 minut. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki o kształcie jajka wykrawamy podstawę naszych mazurków, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Na każdym mazurku z reszty ciasta robimy ozdobne ranty, kulki, łezki itp. Ja zrobiłam cztery różne ranty.

Pieczemy spody mazurków wielkanocnych w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio się zarumienić. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia.

Polewę na mazurki przygotowujemy zagotowując śmietankę kremówkę, dodajemy połamane kostki czekolady, gotujemy chwilkę na małym ogniu mieszając aż czekolada się rozpuści i masa lekko zgęstnieje.

Ostudzone mazurki smarujemy powidłami, polewą czekoladową i dekorujemy posypkami, bakaliami w sposób jaki nam odpowiada.

WESOŁYCH ŚWIĄT!

DSC_0798DSC_0806

mazurek ekspresowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Mazurek ekspresowy

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *