Sernik musi być obowiązkowo na Święta. Tym razem w wersji mini. Lubię przygotowywać ciasta w takiej wersji, gdyż nie wymagają krojenia, każdy gość dostaje swoją porcję i jest zadowolony 🙂 Te serniczki miętowe w wersji mini upiekę na Wielkanoc, tym bardziej, że śniadanie Wielkanocne jest u mojej siostry, więc zabieram ze sobą część potraw przygotowanych z tej okazji.
Polecam inne moje mini ciasta:
Sernikowe tartaletki z malinami
Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light)
Serniczki z jagodami w cieście francuskim
Sernikowe tartaletki z żurawiną
Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam, że taki kolor można uzyskać dodając do masy likier miętowy (a jakże dostałam go od Joanny) oraz z dodatkiem syropu miętowego (Joanna dostałą go ode mnie), a jak mięta to musi też być do niej moja ukochana gorzka czekolada. Uwielbiam połączenie mięty i czekolady! W tym połączeniu mini serniczki miętowe smakowały wybornie.
Domowe lody miętowe z likierem miętowym
Domowe lody miętowe
Przepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą.
Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady. Przepis na te mini serniczki miętowe jest godny polecenia.
Składniki:
1 szklanka* mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki* mąki kukurydzianej
1 jajko
1/3 szklanki* cukru pudru
100 g margaryny Palma z Murzynkiem
1/3 łyżeczki sody
2 łyżki kakao DecoMorreno
* szklanka ma pojemność 250 ml
Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojoną w kostkę margarynę. Jest to margaryna, która doskonale zastępuje w wypiekach masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Układamy foremki na babeczki/ tartaletki. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim dokładnie 12 foremek. Napełniamy farszem serowym. Układamy foremki na blasze.
Farsz serowy:
10 łyżek twarogu śmietankowego President
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki likieru miętowego
1 łyżka syropu miętowego barmańskiego
2 łyżki płatków gorzkiej czekolady
Ser przekładamy do miski łączymy z cukrem i mąką, mieszamy łyżką dodajemy likier i syrop miętowy, dzięki nim masa serowa zyskuje lekko zieloną barwę i delikatnie miętowy smak, dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek po sam brzeg ciasta.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy serniczki przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut. Studzimy.
Po upieczeniu serniczki posypujemy płatkami czekolady i dekorujemy listkami świeżej mięty.
O wow:) Wygląda pysznie:)