Najlepsza babka z adwokatem

Najlepsza babka z adwokatem. 

Już w tym tygodniu jest Wielkanoc, więc najwyższa  pora wybrać najlepsze przepisy na świąteczne Menu na Wielkanoc. Oprócz ogromu przepisów na faszerowane  jajkapasztety, nie może zabraknąć tych na ciasta. W wielu polskich domach piecze się mazurkiserniki i babki wielkanocne.  babeczki, baby.

To najlepsza babka z adwokatem, czy z ajerkoniakiem, to babkowe mistrzostwo świata. Adwokatowa babka jest idealna na święta i na co dzień, bardzo, bardzo ją polecam.Ma wilgotną konsystencję, jest pyszna, bo ta ajerkoniakowa baba naprawdę jest wyjątkowa. Smak ajerkoniaku jest delikatny, mogą jeść nawet dzieci, gdyż alkohol ulatnia się podczas pieczenia. A wykonanie jest proste. Ubija się jajka z adwokatem, dodaje pozostałe płynne składniki i miesza z mąkami i z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewa się wcześniej, przelewa masę do formy i od razu wkłada się blaszkę do piekarnika.

Najlepsza babka z adwokatem (na formę z kominkiem):

  • 1 szklanka mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie z szafranem)
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 4 duże jajka
  • można dodać jeszcze cukier, jeśli ktoś lubi bardzo słodką babkę
  • 125 ml oleju roślinnego lub stopionego masła
  • 125 ml mleka
  • * Szklanka o pojemności 250 ml

cukier puder do posypania i cukrowe kwiatki

Najlepsza babka z adwokatem, przepis:

Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką lub kaszą manną , mogą też być mielone orzechy lub migdały.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C z funkcją góra-dół.

Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Całe jajka wybić do dużej miski, wlewamy ajerkoniak i ubijamy trzepaczką lub mikserem na jasną puszystą masę. Wlewamy olej, a następnie mleko i wszystko razem łączymy
Do masy jajeczno-adwokatowej dodajemy stopniowo obie zmieszane mąki z proszkiem i mieszamy trzepaczką lub łyżką.
Masę przelewamy do formy z kominkiem.
Blaszkę wstawiamy na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony ciastem.
Wyjmujemy formę z babą z piekarnika, ustawiamy na metalowej kratce i studzimy.
Kiedy ostygnie wyjmujemy babkę na talerzu lub paterze.

Babkę z adwokatem posypujemy cukrem i dekorujemy, można też zrobić lukier.

Jak zrobić lukier cytrynowy najszybszym sposobem?  Najszybciej i najłatwiej lukier przygotowuje się wsypując do szklanki ok.1/2 szkl. cukru pudru +  sok z połowy cytyny+1-2 łyżki gorącej wody, jesli lukier jest zbyt płynny dosypujemy cuker puder i mieszamy + jeśli chcemy mieć kolorowy lukier to dodajemy barwniki spożywcze. Gdy skończy się jedna porcja lukru, przygotowujemy kolejną.

Jak zrobić zwykły lukier opisałam w tym wpisie na świąteczne pierniczki

Jak zrobić lukier królewski TUTAJ

Bardzo gorąco polecam Wam  przepisy na inne babki , które zamiennie piekę na Wielkanoc. Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Najlepsza babka z adwokatem

  1. To jest wspaniała babka z adwokatem! Jestem oczarowany tą propozycją na święta Wielkanocne. Twoje szczegółowe instrukcje sprawiają, że nawet początkujący kucharz poczuje się pewnie w przygotowaniu tego wyjątkowego wypieku. Połączenie ajerkoniaku z delikatną konsystencją ciasta brzmi niezwykle smakowicie. Dziękuję za ten przepis i inspirację do tworzenia wyjątkowych potraw na święta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *