Niedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek 🙂
Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty, musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie to normalna sprawa, ale dla laika może to stwarzać problem podczas wyciąganiu babki z formy. Podobny przepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec).
Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa.
Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków:
Babka marmurkowa bez tłuszczu
Klasyczna Babka piaskowa
Babeczki migdałowe na Wielkanoc
Jak zrobić lukier?
Makowe babeczki z kremem
Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes)
Składniki:
1 szklanka białek (6 dużych jaj)
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej + 1 łyżka do wysmarowania formy
1/2 szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 płaska łyżka bułki tartej do obsypania formy
hibiskusowy cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, oraz dodałam połowę ubitej piany (gdyż zanim ją dodałam zrobiła się kruszonka). Mieszamy masę, dodajemy mak (ja dodałam zmielony), mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę piany z białek, łączymy delikatnie silikonową łyżką. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Pieczemy babkę 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona.
Babkę studzimy w piekarniku. Po wyjęciu z formy osypujemy pieguska białkowego hibiskusowym pudrem.
Hibiskusowy puder inspiracja pochodzi z tej strony.
2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
około 1/2 szklanki cukru pudru.
Suszony hibiskus i cukier puder przekładamy do pojemnika blendera z ostrym ostrzem lub do młynka do kawy, mielimy całość aż uzyskamy lekko fioletowy puder. W zależności od naszych upodobań smakowych możemy dodać więcej hibiskusa lub cukru. Smacznego!
Śliczna Ci wyszła. Fakt czasem zapominam napisać aby wysmarować formę tłuszczem i obsypać mąką , z racji używania przeze mnie w większości form siliokonowych, ale fakt dobra rada stażowej blogerki – dziękuję 🙂
a puder śliczny – nie wpadłabym.