Prosty placek z owocami na jogurcie z cukrem pudrem upiekłam dzisiaj do sobotniej kawy, zjedliśmy je z moim Tatą siedząc na działce. Na upalny dzień takie lekkie, proste ciasto jest idealne.
A owoce: porzeczki i truskawki są z naszego ogródka. Przeważnie w sezonie letnim piekę moje Najlepsze ciasto z truskawkami i kruszonką, ale tym razem placek jest prosty, bez kruszonki i z sezonowymi owocami prosto z krzaczków. To najłatwiejszy przepis na ciasto z owocami, każdy poradzi sobie z pieczeniem tego owocowego placka
A Wy upieczcie to ciasto do niedzielnej kawy.
Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami:
– ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
– Truskawki z bitą śmietaną
– Truskawki w syropie karmelowym
– Mrożony jogurt truskawkowy
– Sernik z truskawkami i bezami
– Chłodnik truskawkowy
– Eton Mess z truskawkami
– Lody truskawkowe na patyku
– Konfitura truskawkowa z wanilią
– serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym
– Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ?
– Sernik bez pieczenia z truskawkami
– Torcik jogurtowy z truskawkami
– Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym
– biszkopt z owocami
– Sernik bez pieczenia z truskawkami
Przepis na proste ciasto jogurtowe z porzeczkami i truskawkami,
blaszka ma wymiary 36×25 cm
Składniki na placek z owocami na jogurcie:
2 ½ szklanki mąki pszennej o poj. 250 ml
12 g (ok.2 łyżeczki) proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
3/4 -1 szklanki cukru o poj. 250 ml
1 op. cukru wanilinowego (15 g)
50 g oleju lub roztopionego masła
370 g jogurtu naturalnego
oraz porzeczki i truskawki (ok. 1 ½ szklanki) i cukier puder do posypania
Jak przygotować prosty placek z owocami na jogurcie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C góra i dół bez termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce ubijamy (ok. 6-7 minut) 2 jajka z cukrem, solą i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą jasną masę. Dodajemy do miski z masą jajeczną jogurt, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą masę.
Ciasto przekładamy do blaszki, na wierzchu układamy pokrojone na połówki truskawki, oraz porzeczki.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut, do czasu aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy blaszkę z ciastem z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu placek z owocami posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Jak ja lubię takie ciasta z owocami! Wygląda pysznie 🙂
Jak ja lubię takie ciasta z owocami! Wygląda pysznie.