Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym. Na początku lutego obchodzono święto rogala, upiekłam więc rogaliki dla taty z gorzką czekoladą i lukrem z sokiem pomarańczowym, oraz posypką owocową. Rogale nie są na drożdżach mimo, że na takie wyglądają, są puszyste i lekkie dzięki dodatkowi sody i proszku do pieczenia. Upiekłam mało, bo nie chodzi aby się nimi objadać na siłę.
Z tej ilości składników zrobiłam 12 rogalików z czekoladą . Tata stwierdził, że dawno tak pysznych rogalików nie jadł, no chyba że oponki z serka homogenizowanego .Polecam te rogaliki, lubię robić innym smaczne, słodkie niespodzianki! Idę do kuchni na 30 minut i wracam z talerzem domowych wypieków, nie chwaląc się moje wypieki są doskonałe, nawet gdy improwizuję w kuchni jak Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym! Nie miałam na nie przepisu, miałam jedynie pomysł na rogaliki, który okazał się pysznym strzałem w dziesiątkę. Teraz zawsze mam pod ręką kartkę i zapisuję ilości, bo często w domowych wypiekach robię wszystko na oko, a czytelnicy nie lubią takich przepisów..
Jeśli szukacie przepisów na rogaliki drożdżowe to polecam przepis na Rogaliki z suszonymi śliwkami. lub rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, rogaliki ze śliwkami i lukrem cytrynowym.
A przepis na Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym jest krótki jak ten wpis, banalnie prosty.
Potrzebujemy tylko 1 ½ szklanki mąki, 150 g jogurtu, 50 g masła, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru pudru, po ½ łyżeczki sody i proszku do pieczenia, całość siekamy, mieszamy, zagniatamy, rozwałkowujemy w kształt koła i kroimy w trójkąty. Farsz ok. 1 kostki pokrojonej drobniej czekolady układamy u nasady trójkąta, od strony czubka trójkąta robimy przez środek nacięcie, (ale niekoniecznie) zwijamy , pieczemy rogaliki w 180 stopniach C ok.20 minut. Jak przygotowujemy lukier o smaku pomarańczowym, lukier pomarańczowy zrobiłam ucierając 3 łyżki cukru pudru z sokiem z połowy pomarańczy.
Jeszcze ciepłe rogaliki posmarowałam lukrem pomarańczowym i posypałam posypka owocową. Smacznego!