Sernik krówkowy

Sernik krówkowy

Za chwilę Wigilia i Boże Narodzenie, a ja znów zastanawiałam się jakie ciasto upiec na Święta. Na blogu znajdziecie całą masę przepisów na SERNIKI i inne pyszne ŚWIĄTECZNE CIASTA, dlatego jak zwykle mam pieczeniowe dylematy.

Po krótkim namyśle, stwierdziłam, że tym razem upiekę jedno z ulubionych wypieków mojego męża, czyli sernik z masą krówkową o smaku advocata, na spodzie z korzennych ciasteczek Spekulatius oraz kremem advocatowym i karmelizowanymi orzeszkami na wierzchu . Przepisu nie ma na blogu, więc szybko nadrabiam zaległości.

Sernik krówkowy jest słodki, delikatny, kremowy, puszysty, z wyczuwalnym smakiem i aromatem adwokata. Rozpływa się w ustach, ten krówkowy sernik. Sernik palce lizać!

Składniki na masę serową na sernik krówkowy o smaku advocata, blaszka o wymiarach 24 x 33 cm:
1 kg twarogu sera z wiaderka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy 40 g
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml śmietany kremówki 30%
½ szklanki oleju
400 g- masa krówkowa o smaku advocata

Ciasteczka korzenne Spekulatius jako spód
Orzeszki karmelizowane
kolorowa posypka

Ciasteczkami korzennymi Spekulatius wykładami spód blaszki, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Jak przygotować masę serową na sernik krówkowy:
Twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier, oraz połowę masy krówkowej i chwilkę miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy  budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, olej i ponownie miksujemy. Masę serową przekładamy na  spód z ciasteczek. Wkładamy  do piekarnika nagrzanego góra-dół na 170 stopni C i pieczemy około 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, nie uchylamy drzwiczek piekarnika i pozostawiamy sernik jeszcze około godzinę w piekarniku. Sernik krówkowy wyjmujemy z piekarnika, studzimy i smarujemy pozostałą masę krówkową, obsypujemy karmelizowanymi orzeszkami laskowymi i ozdobną posypkę. Sernik wstawiamy do lodówki najlepiej całą noc. Do posypania wierzchu sernika zamiast karmelizowanych orzeszków można wykorzystać solone orzeszki ziemne lub prażone płatki migdałów.

Smacznego i Wesołych Świąt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *