Sernik z brzoskwiniami był królem tegorocznego wielkanocnego stołu. Piotrek stwierdził, że to mój najlepszy sernik jaki miał okazję do tej pory zjeść 😉 Polecam ten sernik, bo nadaje się nie tylko jako ciasto na Wielkanoc, ciasto na Boże Narodzenie, to idealne ciasto do co dziennej kawy. Sernik z brzoskwiniami jest kremowy, lekki, puszysty, rozpływa się w ustach, na wierzchu jest pyszna polewa czekoladowa, kolorowa posypka i brzoskwinie z puszki. Ten Sernik najlepszy jest po 1-2 dniach od upieczenia, dlatego nie polecam tego wypieku piec na ostatnią chwilę, będzie za bardzo kremowy.
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki
Składniki na najlepszy sernik z brzoskwiniami, forma 24 x 35 cm:
na ciasto kruche:
3 żółtka
125 g margaryny lub masła
1 szklanka mąki pszennej (poj. 250 ml)
1 cukier wanilinowy
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa białkowa:
9 białek
1 ½ szklanki cukru
szczypta soli
masa sernikowa:
1 kg – twaróg sernikowy z wiaderka, np. marki President
6 szt żółtek,
2 szt. cukier wanilinowy,
2 razy po 40 g budyń waniliowy,
1/2 szklanki oleju, (poj. 250 ml)
1/2 szklanki mleka, (poj. 250 ml)
840 g – Puszka brzoskwiń w syropie
Polewa czekoladowa:
125 g margaryny lub masła
2 łyżki wody + 1 łyżeczka żelatyny (namoczyć)
1/2 szklanki cukru pudru (poj. 250 ml)
3 czubate łyżki kakao
Posypka kolorowa do dekoracji.
Brzoskwinie kroimy w plasterki, 3 sztuki zostawiamy do dekoracji.
Jak przygotować ciasto na spód sernika? W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło lub margarynę, zdejmujemy z ognia, studzimy, dodajemy 3 żółtka, 1 szklankę mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 1 cukier wanilinowy, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy, które wcześniej wykładamy papierem do pieczenia . Na cieście układamy plasterki brzoskwini.
Jak przygotować masę serową na sernik?
Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy 1,5 szkl. cukru cały czas miksując.
Masa serowa: Mieszamy mikserem twaróg sernikowy, dodajemy 6 żółtek, 2 cukry wanilinowe, 2 budynie, oraz na końcu wlewamy powoli olej z mlekiem i dokładnie miksujemy składniki. Na samym końcu dodajemy ostrożnie ubitą pianę z białek, którą łączymy z masą serową silikonową łyżką.
Przekładamy masę serową do formy wyłożonej ciastem oraz brzoskwiniami, blachę wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik ok. 45-50 minut w temp. 185 stopni C. Gdy ciasto będzie upieczone, wierzch sernika powinien się lekko zarumienić, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 50 stopni C, włączamy termoobieg, sernik pozostawiamy w tak nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.
Sernik można polukrować, ale ja przygotowuję do niego pyszną polewę czekoladową.
Jak przygotować pyszną polewę do ciasta? Żelatynę mieszamy z wodą, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w rondelku margarynę lub masło, dodajemy cukier puder, mieszamy, gdy cukier puder się rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, wtedy zdejmujemy rondelek z ognia. Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy kakao , szybko mieszamy, a następnie wylewamy ją na przestudzony sernik i posypujemy kolorową posypką cukrową, oraz dekorujemy paskami brzoskwini. Zaletą tej polewy jest to, że jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia. To najlepszy sernik z brzoskwiniami, polecam!
Pingback: Murzynek orzechowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Właśnie zrobiłam. Wyglada fantastycznie. Mam tylko jeden problem. Gdzie go schować na dwa dni, aby mi go nie zmietli. Podobno najlepszego jest jak postoi kilka dni.
Pozdrawiam Jolu.
Całusy
Ania