Śliwki pod kruszonką z Air fryer . Śliwki pod kruszonką to najprostszy przepis na deser pieczony ze śliwkami w 15 minut. Domowe crumble śliwkowe zrobisz z kilku składników oraz bez użycia miksera. Postanowiłam przygotować ten pyszny deser, gdyż kupiłam pyszne śliwki, a przy okazji wykorzystać moje piękne porcelanowe foremki, które idealnie się nadają aby przygotować mono porcje. Foremki świetnie nadają się do zapiekania w nich owoców pod kruszonką, szczególnie że 1 foremka ma wielkość jednej porcji, nie trzeba Crumble kroić, każdy dostaje swoją foremkę.
Gorące owoce pod chrupiąca kruszonką to idealny deser. Podczas w pieczenia po całym domu roznosi się smakowity zapach.
Śliwki zapiekane pod kruszonką (crumble śliwkowe) lub też inne owoce można dodatkowo podać z lodami albo bitą śmietaną.
Polecam też:
Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową
Czereśnie zapiekane pod kruszonką
Jak zrobić Śliwki pod kruszonką z Air fryer, przepis na 2 porcje. 6 dużych bez pestek pokrojonych na ćwiartki śliwek wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną albo jak ja robię dodać 1-2 łyżki kisielu, ułożyć śliwki w kokilkach, posypać kruszonką zrobioną z 1 kopiastej łyżki masła i 2 łyżek mąki krupczatki i 2 łyżek cukru, piekłam śliwki w air fryer z włączoną funkcją ciasta 15 minut w 165 stopni C. Jeśli wg ciebie kruszonką jest za jasna można jeszcze chwilkę dopiec.
Jak zrobić kruszonkę? składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy owoce.
Jak upiec śliwki pod kruszonką w piekarniku? Pieczemy crumble w temp. 180 o C ok. 30-35 minut, aż owoce puszczą sok, a kruszonka się uzyska złoty kolor. Crumble z owocami, zapiekane pod kruszonką najlepsze są na ciepło.
Śliwki (i inne owoce pestkowe) lubię bardzo. A w formie crumble – to pychota jesienna najlepsza. Zrobię w AF na pewno