Sezon jagodowy uważam za rozpoczęty, gdyż jagody pojawiły się w naszych lasach, trzeba to wykorzystać i zrobić jak co roku jagodzianki, tym razem nietypowe, bo zakręcone A kto sobie odmówi zakręconych drożdżowych jagodzianek z kruszonką i lukrem. Przygotowałam więc pyszne drożdżówki, wyglądem przypominają szneki z glancem, mają tylko dodatkowo jagodowe nadzienie. Zrobiłam do jagodzianek pyszną kruszonkę, bo ja uwielbiam kruszonkę, dlatego często robię crumble z owocami 🙂 Polecam też mój przepis na Odrywane Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) czy drożdżowe bułeczki z truskawkami, są również pyszne, gdyż bułeczki przygotowane na bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls.
Gorące, pachnące zakręcone jagodzianki z kruszonką i lukrem są idealne do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia.
Podczas pieczenia drożdżówek po całym domu roznosił się smakowity zapach.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 100 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki – masła lub margaryny
- 8 łyżek jagód + 2 łyżki cukru do posypania jagód
kruszonka:
- 1/2 szkl. mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki zimnego masła
lukier: - 1/3 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy jagody, posypujemy je cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na 8 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotowuję : Pizza roladki ( pizza rolls )
Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, jagodzianki i tak jeszcze trochę podrosną.
Pozostawiamy jagodzianki do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Zakręcone jagodzianki pieczemy 30 minut w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Jagodzianki jeszcze gorące lukrujemy. Smacznego.
Uwielbiam jagodzianki, w weekend je robiłam, ale te zakręcone są przepiękne 🙂
Ja też je zrobię:))))
Róbcie dziewczyny, bo są pyszne 🙂
Ależ apetyczne 🙂
Zjadłabym z chęcią. Pysznie wyglądają:)
Łał! świetne! muszę spróbować!
Pingback: Czekoladowy styropian - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Bułeczki drożdżowe z rodzynkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię