Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym i cukrem pudrem to moje kolejne jesienne ciasto. Zakręcone ciasto z owocami jest tak samo smaczne, jak drożdżówka ze śliwkami. Ciasto posmarowane musem jabłkowym, obsypane owocami jest zrolowane w formie odrywanych drożdżówek. To kolejny przepis bazujący na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Przepis na Crazy Rolls z musem jabłkowym, borówkami i poziomkami, jest tak szybki i łatwy, że każdy będzie je chciał upiec. Do tego zawijana drożdżówka pięknie się prezentuje na stole, tworząc jakby rozwijający się kwiat z bułeczek drożdżowych. A smakuje niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję od Was pytania jak zrobić rogale z makiem, bułki pszenne, czy pizza rolls wykorzystując to uniwersalne ciasto. Teraz przyszła pora na pyszne Crazy Rolls .
Jeśli masz zamiar zrobić zawijaną drożdżówkę to skorzystaj z tego przepisu, którego dużą zaletą oprócz smaku i wyglądu jest to, że można zrobić cały przepis od podstaw w ciągu 1 godziny.
Jak przygotować pyszną drożdżówkę zawijaną z owocami?
Ciasto:
250 g mąki pszennej (Jedna szklanka o poj. 250 ml = około 130 – 150 gramów mąki pszennej, czyli 250 g mąki pszennej, to dwie niepełne szklanki mąki),
25 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży instant – 1/2 paczki
1 małe jajko
3 łyżki cukru
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 50-60 ml ciepłej wody
90 g jogurtu greckiego
Nadzienie:
domowy mus jabłkowy bez cukru
borówki, poziomki
cukier puder
Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, mieszamy hakiem robota aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Rozwałkowujemy ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i je smarujemy musem jabłkowym, obsypujemy borówkami i poziomkami, zwijamy ciasto w roladę i kroimy ostrym nożem na plastry, które umieszczamy w okrągłej formie, którą wstawiamy na około 15 minut do ciepłego piekarnika o temp. 50 stopni C . Następnie wyjmujemy formę z ciastem podwyższamy temperaturę. Pieczemy ciasto w 180 stopniach C ok. 30 minut, aż drożdżówka będzie złota. Obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Ładna 🙂
Twoje ciasto zapowiadają się pysznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Pingback: Drożdżówki z jabłkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Co za beznadziejny przepis! Właśnie całe ciasto leci w kosz, tylko do tego się nadaje. Mąki jest o wiele za mało w tym przepisie, ciasto jest tak luzne, że nie da się z niego nic zrobić, te zawijance na zdjęciu są na bank z ciasta z innego przepisu.
Z tego przepisu zawsze wychodzi idealne ciasto, może dałaś 1 szklankę 250 ml, a w przepisie jest 250 g mąki, czyli dwie niepełne szklanki mąki