Chipsy z jarmużu pierwszy raz jadłam na warsztatach z Tomaszem Purolem, przygotowywaliśmy je jako dodatek do wołowych steków. Nie sądziłam, że tak mi posmakują te warzywne chipsy. Są świetne w smaku, pikantne i chrupią! Jarmuż wykorzystywałam do tamtej pory jedynie do koktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów.
– zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i chia
– Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem
W zeszłym roku posiałam jarmuż na działce, zbierałam go latem, jesienią, zbieram go nawet teraz w styczniu.
Chipsy z jarmużu robię w wersji pikantnej. Ostatnio dostałam od koleżanki, która była w Gruzji trochę przypraw, przywiozła mi m.in. swańską sól (przyprawa ta pochodzi z górzystego regionu Swanetii, jest to mieszanina kilku ziól oraz soli wydobywanej z gór Kaukazu) i mieszankę ostrej papryki z solą, którą wykorzystałam do przyprawienia tych chipsów. Możecie sami zrobić podobną mieszankę z 1 łyżeczki ostrej papryki i 1/3 łyżeczki grubej soli. Są pyszne!
Przepis na domowe chipsy z jarmużu.
Składniki:
5 liści jarmużu
2 łyżki oliwy z chili i czosnkiem
1-2 łyżeczki swańskiej soli lub 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki soli
Jarmuż myjemy, osuszamy. Następnie odrywamy twardą łodygę, a liście dzielimy na mniejsze kawałki.
W misce mieszamy oliwę z przyprawą i wkładamy listki jarmużu i mieszamy dokładnie z przyprawioną oliwą tak, aby pokryła ona każdy liść.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy jarmuż. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i pieczemy około 6-8 minut, aż chipsy będą chrupkie, lecz nie spalone. Gotowe chipsy przekładamy do miski i jemy od razu.