Galaretka z szynką i marchewką

Galaretka z szynką i marchewką. W nowym już roku podaję Wam przepis na pyszną, galaretkę z szynką, inaczej zwaną też galartem, galantyną. U mnie w domu na taką galaretę drobiową, czy wieprzową mówi się galat. Tym razem przygotowałam ją w wersji bez tłuszczu z szynką, na bulionie warzywnym, można ją jeść z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia.

Na blogu są dietetyczna galaretka z kurczaka, zimne nóżki z golonki, kurczak w galarecie, szynka w galarecie, szynka z warzywami

Galaretka z szynką i marchewką.

składniki:
100 g szynki konserwowej lub gotowanej
1/4 selera
1 marchew
1 mały por – zielona część
mała pietruszka
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
sól i pieprz do smaku
ok. 3 łyżeczki żelatyny
kawałek brokuła

Przygotowanie:

Warzywa: marchew, seler, pietruszkę i pora zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, dodajemy przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut, na ostatnie 5 minut dodajemy brokuła, którego po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

Do szklanego podłużnego naczynia wkładamy posiekaną szynkę, plasterki marchewki, pokrojonego brokuła, szynkę, posiekaną natkę pietruszki, tworząc kolorowe warstwy. Wszystko zalewamy gorącym wywarem i czekamy, aż wystygnie. Następnie wstawiamy naczynie do lodówki by zawartość stężała tworząc galaretkę z szynką i marchewką. Gdy galat stężeje kroimy w kostkę, podajemy z cytryną udekorowany natką pietruszki. Smacznego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.