Mango lassi

Mango lassi, to klasyczny napój jogurtowy z mango, pierwszy raz go piłam kilkanaście lat temu w Berlinie w indyjskiej restauracji, owoc mango też tam jadłam pierwszy raz w życiu. Zakochałam się w tym owocu. U nas jest dosyć drogi, ale z Niemiec przywiozłam spory zapas mango, więc muszę je w miarę szybko wykorzystać. Na pierwszy ogień poszło Mango lassi, czyli indyjski klasyk. Ten egzotyczny koktajl o wspaniałym zapachu i smaku składa się z mango, jogurtu i wody, oraz szczypty kardamonu.

Jego przygotowanie zajmuje 5 minut. Kroisz, miksujesz, wlewasz do szklanki i wypijasz od razu. Albo wstawiasz do lodówki na potem, wypijasz na kolację schłodzone, pycha. Przepis na mango lassi jest niezwykle prosty, a ten koktajl może się stać Waszym ulubionym napojem, który będziesz pić na śniadanie lub kolację.  Polecam też przepisy na : mleczny koktajl z mango, jabłkiem i imbirem, oraz koktajl z mango, miętą i kardamonem.

Mango może też być składnikiem innych potraw: polecam moją rewelacyjną w smaku Smażoną wątróbkę z mango i pomidorkami.

Składniki na mango lassi, czyli klasyczny napój jogurtowy z mango..

1dojrzałe  mango
1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego, u mnie domowy jogurt
1/3-1/2  szklanki chłodnej wody
1 łyżka miodu (opcjonalnie) lub syropu klonowego, można pominąć jeśli mango jest bardzo słodkie i dojrzałe

Szczypta kardamonu (opcjonalnie) ja dodaję gdyż podbija smak tego koktajlu

Jak przygotować mango lassi, czyli klasyczny napój jogurtowy z mango ?

Mango obieramy ze skórki, owoc kroimy wzdłuż nożem oddzielając od pestki, kroimy  na mniejsze kawałki.

Do pojemnika blendera wkładamy kawałki mango, dodajemy  resztę składników: jogurt, wodę, kardamon, ewentualnie miód i syrop klonowy. Miksujemy dokładnie  na gładki mus. Rozlewamy do szklanek i wypijamy. Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.