Na upały nie ma nic lepszego niż domowe lody, lody wodne z owocami czy mrożony jogurt owocowy. Często mrożę też sam jogurt z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny cukru pudru. A jak zrobić mrożony jogurt truskawkowy? Samo przygotowanie zajmuje tylko chwilę, czyli tyle ile trwa zmiksowanie składników, natomiast kilka godzin trwa oczekiwanie na efekt końcowy, czyli mrożenie masy jogurtowej. Ponieważ truskawki były bardzo słodkie, jogurtu truskawkowego nie słodziłam niczym, ale można masę jogurtową dosłodzić, może to być cukier, miód, czy ksylitol. Jak chcecie by jogurt z owocami był bardziej kremowy i przypominał lody, polecam dodać jeszcze śmietankę kremową 30%. Ja jednak chciałam jogurt mrożony w wersji fit, bez dodatkowych kalorycznych dodatków.
Ponieważ truskawki mają w sobie wodę, musimy je zmiksować z jogurtem na gładką masę, potem podczas mrożenia kilka razy przemieszać, aby nie wytrąciły się kryształki lodu. Następnie wystarczy trochę cierpliwości i czekać… na pyszny, dietetyczny jogurt mrożony o smaku truskawkowym.
Składniki na 3 porcje mrożonego jogurtu:
500 g truskawek
250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
Przygotowanie: Truskawki i jogurt umieszczamy w misie blendera i miksujemy całość na gładką masę. Zmiksowaną masę przelewamy do pojemników i wkładamy do zamrażalnika lodówki. Ja mroziłam w szklanych pojemnikach, w których można podać jogurt po zamrożeniu. Można też wykorzystać pojemniczki jednorazowe. Podczas chłodzenia przez pierwsze 2-3 godziny, co jakiś czas mieszamy jogurt w pojemnikach, aby nie wytworzyły się w masie jogurtowej kryształki lodu. Mój jogurt truskawkowy mroził się przez całą noc. Pojemniczki z mrożonym jogurtem wyciągamy z zamrażalnika na ok. 30 minut przed konsumpcją. Tuż przed podaniem udekorowałam jogurt świeżymi truskawkami i posypałam kryształkami cytrynowego cukru.
Smacznego .
Pingback: Lody jogurtowe z porzeczkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię