- 1 bakłażan
 sól do posypania
 przyprawa na grilla z czosnkiem i ziołami Winiary
 1 ser mozzarellaBakłażana umyć, pokroić (razem ze skórą) wzdłuż w plastry grubości ok. 2 cm. Posolić obficie z obu stron, odstawić na ok. 10 min (aż na plastrach pojawią się kropelki soku, wytrzeć je ręcznikiem papierowym). Tak przygotowane plastry natrzeć przyprawą na grilla z czosnkiem i ziołami Winiary, skropić oliwą. Grillować kilka minut z jednej strony, by lekko zbrązowiały, obrócić, na każdym plastrze położyć plaster sera mozzarella, przykryć i grillować tak długo aż ser się roztopi. Podawać na liściach sałaty, ze świeżym pomidorem i czerwonym pestoskładniki na pesto: 
 2 lub 3 pęczki świeżej bazylii
 2 łyżki startego świeżego sera greckiego
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki mieszanki: słonecznik, siemię lniane, sezam
 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
 10 szt suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
 sól do smakuEtapy przygotowania pesto:Umytą i osuszoną bazylię miksujemy ze świeżym startym serem greckim, solą, mieszanką ziaren i czosnkiem, oraz suszonymi pomidorami z zalewy oliwnej.Wlewamy po trochu oliwę dalej miksując. Sos będzie gotowy, gdy wszystko utworzy jednolitą masę.Czerwone pesto, to tzw.pesto alla siciliana, które zawiera suszone pomidory. 
 Ten gęsty, aromatyczny i doskonały w smaku sos serwowany jest do chleba, makaronu lub sałaty. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia robi się gorzka w smaku.

 
							