Kaszanka z grilla z cebulą i ziemniakami. Sezon grillowy trwa w najlepsze, ale u nas w tym roku jest w użyciu tylko patelnia grillowa. Kaszanka z grilla z cebulą to klasyka grillowania. Z czym podajecie kaszankę, bo u nas do kaszanki z grilla podaje się surówkę z kapusty kiszonej, ziemniaki i pyszną cebulę z dodatkiem ketchupu i odrobiny cukru. Kaszanka z grilla, Kiełbasa w boczku z grilla oraz Smażone kiełbaski z cebulą to klasyka, która zawsze robi u nas furorę. Rzadko kupuję kaszankę, bo ciężko tutaj dostać smaczną, ale wreszcie przywiozłam z Polski od mojego sprawdzonego rzeźnika, kaszanka z grilla z cebulą wyczekana była i z tego przepisu pyszna, że hej 😉
Co sądzisz o kaszance, jesz, a może mówisz blee, podobnie jak na widok wątróbki, serca, czy żołądków?
Jeśli zaś jesteś smakoszem kaszanki, to jak lubisz ją podawać?
Ja dzisiaj zapraszam na klasykę polskiego grillowania – prosta i smaczna kaszanka z grilla, polecam ją do jedzenia.
Kaszanka z grilla to propozycja na szybkie danie z grilla, nie trzeba jej długo grillować jak mięso np. wieprzowinę. Zapraszam na super smaczne podanie kaszanki z grilla z pyszną cebulą z dodatkiem ketchupu i odrobiny cukru.
Z tych kilku składników mieliśmy pyszny obiad: Kaszanka z grilla, prosto, szybko i pysznie.
Składniki:
2 kaszanki na osobę
2 średnie cebule
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
1 łyżka pikantnego ketchupu
dodatki: surówka z kiszonej kapusty, ziemniaki
Kaszanka z grilla:
Dwie duże cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ją na niezbyt wysokiej temp. przez około 15 minut. Mieszamy cebulę pod koniec dodajemy 2 łyżki ketchupu oraz 2 kostki cukru lub 1 płaską łyżeczkę. Całość mieszamy, chwilkę podsmażamy, taka cebulka jest pyszna!
Kaszanki układamy na patelni grillowej. Doprawiamy kaszanki podczas grillowania solą i pieprzem. W trakcie grillowania obracamy je kilka razy na drugą stronę, ale grillujemy na niezbyt dużej mocy, żeby kaszanka nie popękała.
Kaszanki grilluję około 15 minut muszą być w środku gorące, a na skórce mają się lekko odbić paski z patelni. Grillowane kaszanki podajemy z gorącą cebulką, która została wcześniej przygotowana. Do kaszanki i cebuli podajemy surówkę z kiszonej kapusty i np. gotowane ziemniaki lub świeże pieczywo. Jeśli chcecie przygotować kaszanki na grillu tradycyjnym polecam zawinąć je w folię aluminiową jak w tym przepisie. Smacznego!