Najlepszy schab z grilla. Soczyste mięso, smażone ziemniaki i cukrowy groszek co więcej potrzeba… Przygotujcie w ten sposób wieprzowy schab z grilla – danie proste, smaczne i nie potrzebujące wymyślnej techniki.
W czym tkwi sekret tego mięsa? To doskonała marynata. Aby mięso, a szczególnie schab był smaczny i soczysty powinien się marynować kilka godzin, ja zostawiam schab w marynacie na całą noc. Potem mięso grilluję przez kilka minut z każdej strony. I… to już w zasadzie wszystko, no może jeszcze ten ekstra dodatek, czyli smażone z tymiankiem młode ziemniaczki, które wieńczą dzieło 🙂 Polecam też pyszne grillowane szaszłyki ze schabu, oraz inne sprawdzone przepisy z grilla, w tym Grillowane faszerowane piersi kurczaka z serem kozim.
Jak przygotować najlepszy grillowany schab?
Składniki:
1/2 kg schabu wieprzowego
marynata:
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżka musztardy
1/2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
Przygotowanie: Schab kroimy w dość grube plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, najlepiej to zrobić w słoiku, łączymy składniki poprzez potrząsanie.
Schab przekładamy do szklanego naczynia z zamknięciem, smarujemy marynatą, aby mięso dokładnie się nią pokryło. Zamykamy naczynie i wstawiamy je do lodówki na całą noc (lub co najmniej na kilka godzin). Rozgrzewamy elektrycznego grilla lub patelnię grillową, kładziemy plastry marynowanego schabu dodatkowo posypane świeżymi listkami tymianku, smażymy po ok. 5 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując schab pozostałą marynatą.
Grillowane kawałki mięsa przekładamy na talerze, przykrywamy aluminiową folią i odstawiamy na chwilę (ok. 2 minuty) aby mięso odpoczęło – dzięki temu schab będzie bardziej soczysty.
Grillowany schab podałam z ziemniakami smażonymi na patelni z groszkiem i pomidorami.
Ahhh jak pięknie to wygląda na zdjęciach. Ciekawe czy wyjdzie mi podobnie…
Mnie wyszło rewelacyjnie!
Dzięki za przepis,
Anna
Dlatego napisałam najlepszy 🙂
Zdecydowanie przepis warty wyprobowania a przy okazji swietna baza do wlasnych interpretacji. Bardzo polecam… a pozostawione mieso w tej marynacie nawet na dluzej… naprawde odda niezapomniany smak i wsrod „miesozercow” moze wzbudzic niezapomniane uniesienie zwane „niebo w gebie”. Pozdrawiam 🙂
Pięknie wygląda , a czy na grillu węglowym też się uda?
Właśnie zamarynowałam na wieczornego grilla, będziemy testować 😉 ale myślę, że będzie pysznie 🙂
A w jakiej temperaturze piec mięso i na której półce w piekarniku
Schab jest grillowany n a patelni, nie pieczony w pikearniku.
Wyszło pysznie, na grillu wszyscy mi mówili, że zrobiłem najlepszą karkówkę!