Szaszłyki z kurczaka i papryki to pomysł na błyskawiczny obiad. Lubię proste i szybkie obiady, a szaszłyki z grillowanego kurczaka to idealny pomysł na taki obiad. Grillować można każde mięso, warzywa i nie tylko na dworze, mając grill elektryczny czy patelnię grillową można grillować cały rok, również w domu. Szaszłyki można zrobić z każdego mięsa, najważniejsza jest smaczna marynata i dodatki. Ale szaszłyki z kurczaka robi się błyskawicznie.
Szaszłyki z kurczaka i papryki to jedna z potraw, które można szybko wrzucić na grill i otrzymać pyszny posiłek o każdej porze roku.
Do marynowania kurczaka wykorzystałam majonez, musztardę i ketchup. Kurczak zamarynowany w takiej marynacie po upieczeniu jest kruchy, soczysty i pyszny!
Składniki na szaszłyki z kurczaka i papryki w marynacie z majonezu, musztardy i ketchupu:
3 podudzia z kurczaka
papryka czerwona, zielona i żółta- wystarczy po pół papryki
Marynata do mięsa:
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
domowa pikantna mieszanka przypraw (chili, sól himalajska, pieprz ziarnisty i tymianek) do smaku
olej do posmarowania patelni
Jak przygotować Szaszłyki z kurczaka i papryki? Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Marynata powinna być dobrze przyprawiona. Podudzia myjemy, osuszamy i luzujemy z kości i skóry, kroimy w grubą kostkę, doprawiamy mieszaną przypraw. Tak przygotowane mięso mieszamy z marynatą. Mięso zostawiamy przynajmniej na pół godziny. Umyte i osuszone papryki kroimy w kostkę. Mięso i paprykę nabijamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Grillujemy szaszłyki z każdej strony po 3-4 minuty, obracamy szaszłyki równomiernie aż mięso będzie rumiane. Ja grillowałam szaszłyki na patelni grillowej posmarowanej olejem rzepakowym. Po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami np. sosem tysiąca wysp czy czosnkowym.