Pikantny stek wieprzowy

Pikantny stek wieprzowy. Pikantny tomahawk steak . To mój kolejny pomysł na wykorzystanie steku wieprzowego. Stek wieprzowy z kością zamiast tradycyjnego panierowanego kotleta schabowego, każdy kto nas zna powie, że najbardziej ze słodyczy uwielbiamy MIĘSO! Znów kupiłam piękne steki wieprzowe z kością, każdy ważył po 300 g, z myślą, że zrobię pikantny tomahawk steak z dodatkiem domowego sosu sweet chilli.

Takie steki wieprzowe z kością  to kotlet schabowy z kością żebrową,  w specjalny sposób  wycina się ten schab aby zawierał główny mięsień schabowy oraz inne mini mięśnie i kroi w grube plastry wraz z jednym żebrem. Ta kość ułatwia obracanie mięsa podczas grillowania, smażenia czy pieczenia, podobnie jak w kotlety jagnięce z kością.

Składniki na pikantne steki wieprzowe dla 2 osób:

2 steki wieprzowe ( schab wieprzowy z kością żebrową) o grubości ok. 2 cm i wadze ok. 300 g każdy,
4 łyżki domowego sosu sweet chili,
2 ząbki czosnku,
sól morska,
pieprz młotkowany z kolendrą,
olej do smażenia,

Jak przygotować pyszny pikantny stek wieprzowy z kością.

2 ząbki czosnku siekamy. Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.   Oprószamy kotlety solą, grubo mielonym  pieprzem ( u mnie młotkowany z kolendrą), posiekanym czosnkiem  i smarujemy sosem sweet chili i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.  Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej godzinę przed smażeniem, gdyż mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową.

Patelnię  grillową smarujemy olejem,  obsmażamy mięso z obu stron aż powstaną paski z grillowania. Czas smażenia zależy od grubości mięsa, ale polecam smażyć z każdej strony po 3-4 minuty.

Przekładamy steki na blachę w piekarniku, wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 180 c na ok. 5-10 minut, w zależności od tego jak bardzo wysmażone (wypieczone) lubimy steki. Wyjmujemy mięso z piekarnika, podałam steki z frytkami i sałatką z pomidorów, sałaty i śmietany. A wy podajcie steki z tym czym lubicie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *