Szaszłyki wieprzowe z pieczarkami i pomidorkami to szybki przepis na wykorzystanie mięsa mielonego. Dodatek dipu na bazie majonezu i jogurtu ze świeżą kolendrą bardzo odświeża smak szaszłyków.
Szaszłyki wieprzowe z pieczarkami i pomidorkami:
Składniki:
- 30 dag mięsa z łopatki,
- 1 jajko,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sól czosnkowa,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju,
- żółte pomidorki,
- marynowane pieczarki
- kawałki marynowanej papryki
- roszponka
Przygotowanie:
Mięso z łopatki siekamy za pomocą szatkownicy FP 270 Kenwood. Mięso z łopatki dokładnie mieszamy z jajkiem, solą czosnkową, pieprzem ziołowym, pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oraz bułka tartą. Formujemy małe okrągłe kulki, które delikatnie podsmażamy na patelni z olejem. Na namoczone w wodzie patyczki, nabijamy naprzemiennie pomidorki, kulki mięsne, plastry papryki i marynowane pieczarki, można to zrobić w kolejności dowolnej. Z tej ilości wychodzą 4 szaszłyki. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na patelni szaszłyki, obsmażamy je z każdej strony po 2-3 minuty, następnie przykrywamy pokrywką by warzywa puściły soki i grillujemy jeszcze chwilkę, aż płyny odparują. Podajemy na roszponce, można pokroić pomidorki na połówki by było kolorowo.
Szaszłyki podajemy z dipem przygotowanym na bazie jogurtu, majonezu Winiary lub domowego, świeżej kolendry i kilku posiekanych plasterków papryki, doprawionych solą czosnkową.