Deser lodowy z truskawkami (semifreddo)

Domowe lodowe desery (semifreddo) często goszczą na moim stole, stałam się ich zwolenniczką. Są idealne na każdą okazję, gdyż wyglądają i smakują znakomicie.  Semifreddo, czyli mrożone  desery podobne do lodów są pół zmrożone  i powstają poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu.

Polecam:

Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy)

Deser lodowy z truskawkami i czekoladą truskawkową (Semifreddo)

Deser lodowy z jagodami (semifreddo)

Desel lodowy z malinami i truskawkami (semifreddo)

Deser lodowy z jeżynami (semifreddo)

Są  idealne na każdą okazję, wyglądają i smakują znakomicie. Tym razem proponuję deser lodowy z truskawkami (semifreddo).

Deser lodowy z truskawkamiIMG_0077

Składniki :

  • 10 truskawek do zrobienia sosu
  • 5 dag małych bezików zamiast cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • fix do śmietany
  • 3 łyżki sosu truskawkowego
    orzechy i czekolada z ciastek na wierzch ciasta
  • 4 truskawki do dekoracji

Przygotowanie:

Formę najlepiej podłużną keksówkę wyłożyć folią spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. 10 truskawek zmiksować za pomocą blendera w wysokim naczyniu, dodać 3 łyżki sosu truskawkowego i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać fix i bezy niezbyt drobno pokruszone. Do ubitej śmietany dodać 3/4 zmiksowanych truskawek wymieszać wszystko delikatnie aby porobiły się truskawkowe smugi na śmietanie. Do formy przełożyć masę. Wyrównać wierzch, posmarować resztką zmiksowanych truskawek, posypać przez środek orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek. Włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny. Ja deser robiłam wieczorem, więc stał sobie w zamrażarce do czasu powrotu z pracy. Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii , udekorować plasterkami truskawek. Pokroić w trójkąty i wyłożyć na talerz.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *