Domowe lodowe desery (semifreddo) często goszczą na moim stole, stałam się ich zwolenniczką. Są idealne na każdą okazję, gdyż wyglądają i smakują znakomicie. Semifreddo, czyli mrożone desery podobne do lodów są pół zmrożone i powstają poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu.
Polecam:
Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy)
Deser lodowy z truskawkami i czekoladą truskawkową (Semifreddo)
Deser lodowy z jagodami (semifreddo)
Desel lodowy z malinami i truskawkami (semifreddo)
Deser lodowy z jeżynami (semifreddo)
Są idealne na każdą okazję, wyglądają i smakują znakomicie. Tym razem proponuję deser lodowy z truskawkami (semifreddo).
Składniki :
- 10 truskawek do zrobienia sosu
- 5 dag małych bezików zamiast cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- fix do śmietany
- 3 łyżki sosu truskawkowego
orzechy i czekolada z ciastek na wierzch ciasta - 4 truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
Formę najlepiej podłużną keksówkę wyłożyć folią spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. 10 truskawek zmiksować za pomocą blendera w wysokim naczyniu, dodać 3 łyżki sosu truskawkowego i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać fix i bezy niezbyt drobno pokruszone. Do ubitej śmietany dodać 3/4 zmiksowanych truskawek wymieszać wszystko delikatnie aby porobiły się truskawkowe smugi na śmietanie. Do formy przełożyć masę. Wyrównać wierzch, posmarować resztką zmiksowanych truskawek, posypać przez środek orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek. Włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny. Ja deser robiłam wieczorem, więc stał sobie w zamrażarce do czasu powrotu z pracy. Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii , udekorować plasterkami truskawek. Pokroić w trójkąty i wyłożyć na talerz.