Semifreddo często goszczą na moim stole, stałam się ich zwolenniczką. Są idealne na każdą okazję, gdyż wyglądają i smakują znakomicie.
Semifreddo, to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo to znaczy na pół zmrożony i powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu.
Deser lodowy z bitą śmietaną i z żurawiną
Składniki na spód:
- 10 sztuk ciastek z orzechami ziemnymi i czekoladą
- 50 g margaryny
Składniki na górę deseru:
- 2 białka
- 10 dag małych bezików
- 2 szczypty soli
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- fix do śmietany
- 2 łyżki nalewki z żurawiny
- 4 łyżki suszonej żurawiny
orzechy i czekolada z ciastek
Przygotowanie:
Formę najlepiej podłużną keksówkę wyłożyć folia spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. Margarynę rozpuścić w mikrofalówce. Do misy robota wsypać ciastka i posiekać je drobno, wlać rozpuszczoną margarynę i jeszcze raz zamieszać, aby składniki sie połączyły, następnie wyłożyć masą dno formy. Wstawić do zamrażalnika na około 30-40 minut.
Białka z solą ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać bezy lekko je krusząc w dłoniach. Śmietanę ubić również na sztywno, dodać fix i bezy niezbyt drobno pokruszone. Do ubitej śmietany dodać białka, 3 łyżki posiekanej żurawiny i 1 łyżkę nalewki żurawinowej, wymieszać wszystko delikatnie. Wyjąć formę z zamrażalnika, na spód wyłożyć masę. Wyrównać wierzch, skropić nalewką, posypać orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek, oraz pozostałą żurawiną. Ponownie włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny.
Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii i przełożyć na talerz. Pokroić w plastry.