Kisiel truskawkowy
Mój ulubiony szybki deser to kisiel, a dzisiaj podaję wam najlepszy przepis na kisiel truskawkowy domowej roboty. Gdy byłam mała, najbardziej smakował mi kisiel truskawkowy z dodatkiem tartych jabłek. U mnie w domu mówiło się na taki kisiel legumina. Leguminą nazywano kiedyś też wszystkie desery z dodatkiem mąki, m.in. budynie i galaretki.
Przygotowanie domowego kisielu wcale nie jest trudniejsze niż kisielu z torebki. Ten z torebki robiłam od dziecka, miałam na to doskonały patent, który nie wymaga gotowania. 2 łyżeczki proszku z torebki (bez cukru) mieszamy z 2-3 łyżkami zimnej wody, 1 łyżeczką cukru i zalewamy wrzątkiem i szybko mieszamy, kisiel z torebki jest gotowy.
A dzisiaj rano naszło mnie na coś słodkiego, i coś szybkiego, do tego miałam świeże truskawki, a że dawno nie robiłam domowego kisielu, padło na ten deser. Wg mnie kisiel to najprostszy deser na świecie. Potrzebujemy trochę miękkich owoców np.: malin, jagód, porzeczek, truskawek, do tego cukier, trochę wody oraz mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Jeśli owoce są słodkie to nie potrzebujemy cukru do zrobienia kisielu. Ja i tak stosuję w moich deserach mało cukru, a niekiedy wcale.
Dzisiaj proponuję przygotować mój domowy kisiel truskawkowy ze świeżych truskawek.
Domowy kisiel truskawkowy smakuje lepiej niż ten przygotowywany kisiel z torebki!
Uwielbiam jego smak i kolor. Taki kisiel z truskawek można przygotowywać cały rok, nawet w środku zimy gdy mamy mrożone truskawki.
Już są świeże truskawki z Hiszpanii, ale te zbierane latem są najlepsze. Poza sezonem lepiej sięgnąć po truskawki mrożone, zbierane w szczycie sezonu truskawkowego. Mój kisiel słodzę niewielką ilością cukru, może być też miód, syrop klonowy czy inny słodzik.
Składniki na ok. 2-3 porcje kisielu truskawkowego:
szklanka owoców, u mnie truskawki
250 ml wody + 2-3 łyżki wody do wymieszania ze skrobią
1 ½ – 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
1 łyżka cukru (lub więcej)
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jak zrobić kisiel? Kisiel truskawkowy domowy, sposób przygotowania:
Świeże truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy, obrywamy szypułki. Połowę truskawek kroimy drobno i przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy. Od zagotowania, gotujemy na małej mocy ok. 2 min.
Osobno mieszamy mąkę ziemniaczaną z małą ilością wody. Dodajemy do gotujących się truskawek. Gotujemy kisiel ok. 1 min, aż powstanie kisiel dodajemy resztę pokrojonych truskawek, mieszamy. Garnek ściągamy z płyty (z kuchenki).
Domowy kisiel truskawkowy można podać bez niczego, ale można po ostygnięciu podać z kleksem bitej śmietany, udekorować listkami mięty, albo dodatkowo ze świeżymi truskawkami . Smacznego.
Dobre rady: jeśli chcemy aby kisiel owocowy był gładki, to po zagotowujemy wszystkie owoce z cukrem, a potem miksujemy całość na gładko.Taki kisiel można podawać na gorąco jak i na zimno.
Jeśli lubicie domowe kisiele, to z pewnością Wam smakował też mój przepis na Domowy kisiel porzeczkowy i domowy kisiel malinowy. Smacznego!