Mrożony jogurt z czekoladą i truskawkami
Ten kwiecień i maj 2021 jest jak w przysłowiu: „kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata” no i dzisiaj wypadło, że jest lato, a jak lato to coś dla ochłody. A na upał nie ma nic lepszego niż domowe lody, lody wodne z owocami czy mrożony jogurt owocowy.
Często mrożę też sam jogurt z dodatkami np. z sokiem z cytryny i odrobiną cukru pudru, ale dzisiaj miałam ochotę na czekoladę i truskawki. Postanowiłam przygotować sobie mrożony jogurt z czekoladą i truskawkami. Samo przygotowanie tego deseru zajmuje chwilkę, czyli tyle ile trwa pokrojenie składników i ich wymieszanie, natomiast kilka godzin trwa oczekiwanie na efekt końcowy, czyli mrożenie masy jogurtowej. Ponieważ czekolada i truskawki są słodkie, jogurtu nie słodzę, ale jak ktoś lubi słodkie desery to może masę jogurtową dosłodzić tym czym chce. Mój jogurt jest w wersji prawie fit, bo kostka czekolady się nie liczy 😉
Na przygotowanie 1 porcji Mrożonego jogurtu z czekoladą i truskawkami wykorzystałam: 150 g jogurtu greckiego, 3-4 truskawki, kostkę czekolady gorzkiej.
Czekoladę siekamy, truskawki kroimy, mieszamy z jogurtem, przekładamy np. do szklaneczki, wstawiamy do zamrażalnika i czekamy…. bo musimy mieć trochę cierpliwości by otrzymać pyszny jogurt mrożony z czekoladą i truskawkami J.
Mrożony jogurt z czekoladą i truskawkami wyciągamy z zamrażalnika na ok. 30 minut przed konsumpcją. Tuż przed podaniem deser dekorujemy świeżymi truskawkami, posiekaną czekoladą i listkami mięty.