Pasta z jajkami i porem. Pasta z jajek i pora. Pasta jajeczna z porem i koperkiem to idealny dodatek do chleba podobnie jak inne pasty na z jajkami. Niedawno polecałam Wam przepis na pastę ze szprotkami.
Pasta kanapkowa z jajek i pora jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, to pyszna pasta do pieczywa. Ta pasta nie tylko nadaje się do posmarowania pieczywa, może na Wielkanoc podać faszerowaną szynkę z jajkami i porem, wystarczy krem chrzanowy zastąpić jajecznym farszem z porem. Nie zaszkodzi jednak na Wielkanoc przygotować takie rożki szynki z masą jajeczno-chrzanową. albo zrobić farsz do jajek.
Polecam też inne przepisy na pasty do chleba:
– pasta z jajek z rzodkiewką
– pasta rybna
– Pasta z jajek i szynki
– pastę z rzeżuchą. i jajkiem
Składniki na pastę z jajek i pora:
4 jajka
kawałek jasnozielonej części pora
świeży koperek
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Sposób przygotowania Pasty z jajkami i porem:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy w wodzie i obieramy. Jajka rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy do nich pokrojonego drobno pora, oraz posiekany koperek. Dodajemy majonez i jogurt, jak ktoś woli bardziej „mokrą „ pastę to może dodać więcej majonezu . Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smarujemy pastą kanapki i dekorujemy świeżym koperkiem.