Gdy znudzi się kotlet panierowany, można zrobić kotlet z sera camembert. Camembert panierowany jest doskonały w smaku.
SKŁADNIKI:
- 1 ser camembert naturalny
- 1 ser camembert z ziołami
- 2 jajka
- 8 łyżek bułki tartej (domowej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Kotanyi
- 6 ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- sałata, pomidor, natka pietruszki do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy bułkę tartą, my czerstwe bułki mielimy w szatkownicy Triblade. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na pół, gotujemy je z 1 łyżeczką soli, odcedzamy na durszlaku, a następnie posypujemy 1 łyżeczką przyprawy do ziemniaków Kotanyi. W miseczce ubijamy 2 jajka z solą, pieprzem i papryką. Oba kawałki sera dokładnie maczamy w jajku z każdej strony, a następnie panierujemy dokładnie w bułce tartej, czynność powtarzamy aby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu sera spod panierki. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni grillowej układamy ser i ziemniaki, smażymy dokładnie z każdej strony. Wykładamy ser i ziemniaki na talerze, dekorujemy sałatą, pomidorami, a kartofle posypujemy natką pietruszki.