Nie ma uniwersalnego przepisu na gołąbki. Można je przygotować z różnymi dodatkami, z tym co lubi. Lubię gołąbki z kaszą, gołąbki z mięsem, papryką i ryżem. Można przygotowywać gołąbki w garnku, w piekarniku lub w parowarze. Te dzisiejsze przygotował Piotrek. Te gołąbki z mięsem, ryżem zostały przygotowane w garnku (duszone gołąbki) i bazują na tradycyjnym, prostym przepisie na gołąbki z kapusty. Farsz na gołąbki oprócz mięsa zawiera ryż długoziarnisty, oraz mało wymyślne przyprawy: sól, pieprz i majeranek.
Gołąbki z ryżem i mięsem są pyszne i sycące. U nas podawane są z domowym sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI:
- 500 g szynki wieprzowej
- 200 g ryżu długoziarnisty,
- 1 jajko
- 250 ml rosołu
- kapusta
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy 2 torebki ryżu na półtwardo. Z kapusty wykrawamy ostrym nożem głąb i parzymy kapustę we wrzącej wodzie. Liście kapusty ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy z każdego liścia zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso wieprzowe kroimy na mniejsze części i siekamy w szatkownicy lub mielimy w maszynce do mięsa. Surowe mięso mieszamy z ryżem. Do farszu dodajemy 1 jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, farsz dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy od środka, a następnie układamy na środku liścia po ok. 2 łyżki farszu, zakładamy boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 15 dużych gołąbków. Na dnie garnka układamy resztę liści kapusty, na nich układamy ciasno gołąbki i zalewamy 1 szklanką rosołu, przykrywamy resztą liśćmi. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 1 godziny aż gołąbki będą miękkie. Możemy przed podaniem podsmażyć gołąbki na patelni. Podajemy gołąbki z domowym sosem pomidorowym.
Smacznego!
Jolu, ja tez bardzo lubie gołabki. zawsze mam dylemat z jakim sosem i robie dwa 🙂
Pingback: Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Gołąbki z kapusty kiszonej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię