Gulasz prowansalski wg Piotra
SKŁADNIKI:
- 4 plastry wędzonego boczku
- 1 kiełbasa zwyczajna
- 2 kartofle
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Prymat
- 2 łyżki oliwy
- puszka pomidorów krojonych z czosnkiem
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich Kamis
- do smaku sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy pikantnej na grill Winiary
- 1 cebulka ze szczypiorkiem
PRZYGOTOWANIE:
Kartofle obrać, umyć i pokroić w małe plasterki, rozłożyć na desce, posypać 1 łyżeczką przyprawy do ziemniaków Prymat, polać 1 łyżką oliwy i zostawić. W między czasie pokroić boczek w paski, a kiełbasę w plasterki, w plasterki pokroić również cebulkę wraz ze szczypiorkiem. Rozgrzać patelnię grillową, wlać 1 łyżkę oliwy i smażyć lekko boczek wraz z kiełbasą- doprawić je przyprawą pikantną na grill, dodać następnie kartofle i cebulkę, wymieszać, posypać 1 łyżeczką ziół prowansalskich, przykryć i podsmażyć całość, gdy kartofle są już w niektórych miejscach złote, wlać puszkę pomidorów krojonych z czosnkiem, dolać ok. 100 ml wrzącej wody i dusić po przykryciem ok 10 minut, następnie doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżeczkę cukru (by zrównoważyć kwas pomidorów), ja dodałam jeszcze 4 plastry grillowanej cukinii, jakie mi zostały od wczoraj, dusić jeszcze 5 minut. Całość nałożyć do miski i podawać gorące.