Gulasz prowansalski

Gulasz prowansalski wg Piotra

SKŁADNIKI:

  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 kiełbasa zwyczajna
  • 2 kartofle
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Prymat
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka pomidorów krojonych z czosnkiem
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich Kamis
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy pikantnej na grill Winiary
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem

PRZYGOTOWANIE:

Kartofle obrać, umyć i pokroić w małe plasterki, rozłożyć na desce, posypać 1 łyżeczką przyprawy do ziemniaków Prymat, polać 1 łyżką oliwy i zostawić. W między czasie pokroić boczek w paski, a kiełbasę w plasterki, w plasterki pokroić również cebulkę wraz ze szczypiorkiem. Rozgrzać patelnię grillową, wlać 1 łyżkę oliwy i smażyć lekko boczek wraz z kiełbasą- doprawić je przyprawą pikantną na grill, dodać następnie kartofle i cebulkę, wymieszać, posypać 1 łyżeczką ziół prowansalskich, przykryć i podsmażyć całość, gdy kartofle są już w niektórych miejscach złote, wlać puszkę pomidorów krojonych z czosnkiem, dolać ok. 100 ml wrzącej wody i dusić po przykryciem ok 10 minut, następnie doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżeczkę cukru (by zrównoważyć kwas pomidorów), ja dodałam jeszcze 4 plastry grillowanej cukinii, jakie mi zostały od wczoraj, dusić jeszcze 5 minut. Całość nałożyć do miski i podawać gorące.

Gotowy chłopski kociołek  nakładamy do miski i podajemy gorące. Kartofle obieramy, myjemy i kroimy w małe plasterki, rozkładamy na desce, posypujemy 1 łyżeczką przyprawy do ziemniaków Prymat, smażymy lekko boczek wraz z kiełbasą- doprawiamy je przyprawą pikantna na grill, cebulke wraz ze szczypiorkiem kroimy w krążki, potrzebujemy również pomidory z puszki gdy kartofle są już w niektórych miejscach złote, wlewamy puszkę pomidorów krojonych z czosnkiem,
Podobne przepis znajdziesz tu:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *