Kto czyta ten blog, wie że nasza rodzina jest mięsożerna. Więc różne dania mięsne to u nas podstawa prawie każdego obiadu.
Proponuję przygotować Gulasz wieprzowy w sosie pieczeniowym. Gulasz jest doskonały w smaku, a sos pieczeniowy palce lizać.
Gulasze można przygotowywać z wieprzowiny: z szynki, łopatki, wołowiny, czy też jagnięciny i podawać z dowolnymi dodatkami, kaszą, z ryżem, ziemniakami. Ja podałam ten gulasz z kaszą jęczmienną.
Gulasz z szynki wieprzowej najpierw zamarynowałam mieszanką oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią, z dodatkiem soli morskiej prowansalskiej i ziół prowansalskich, oraz odrobiny czerwonej papryki. Proste smaki, proste składniki, a efekt wspaniały. Nie musimy stosować wyszukanych składników by nasze kubki smakowe buzowały.
Gulasz wieprzowy w sosie pieczeniowym to moja propozycja do zabawy, która odbywa się pod hasłem „Odkryj Kujawski ze smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego głównym sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
SKŁADNIKI :
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 łyżeczka soli prowansalskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml wrzącej wody
PRZYGOTOWANIE :
Kroimy szynkę w kostkę. Marynujemy szynkę mieszanką oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią, z dodatkiem soli morskiej prowansalskiej i ziół prowansalskich, oraz odrobiny czerwonej papryki. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią, delikatnie obsmażamy kawałki łopatki na głębokiej patelni z obu stron, wsypujemy 2 łyżki mąki przesmażamy na patelni cały czas mieszając. Podlewamy wrzącą wodą, dusimy około 1 godziny. Gdy woda odparuje zrobi się pyszny pieczeniowy sos, jeśli jest potrzeba doprawiamy ewentualnie solą. Podajemy z kaszą jęczmienną.
Smacznego!
W pewien słoneczny dzień dostałem „prykaz” 🙁 od żony, że gotuję dziś obiad. Znając moje umiejętności jedyną dobrze przygotowywaną potrawą jest gulasz z kaszą. Mięso podsmażam na oleju kujawskim, dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem. Jako dodatek do tej gulaszu dodaję gomarowską sałatkę szwedzką wraz z utajoną kaszą jęczmienną podaję na stół, gdzie każdy może sobie nabrać dowolną ilość.
Felek ja polecam domową sałatkę szwedzką, przepis na blogu http://straga.pl/marynaty/salatka-szwedzka-zime/
No cóż bacznie przyjrzałem się temu przepisowi, i muszę potwierdzić sałatka do zrobienia 🙂 spokojnie dam komentarz co i jak. Pozdrawiam.