Gulasz z serc wieprzowych

Borowik jest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych, wysoko ceniony ze względu na swoje walory smakowe. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu. Ja dodaję go jako dodatek do bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej.Tym razem proponuję gulasz z serc wieprzowych z borowikami w sosie borowikowo-śmietanowym

Składniki:
  • 1/2 kg serc wieprzowych,
  • 1 opakowanie sosu borowikowego Winiary,
  • 3 szt  kapeluszy borowików,
  • 3 łyżki śmietany do sosów,
  • do smaku pieprz,

Serca odmoczyć w zimnej wodzie, wycisnąć krew, wyciąć żyły i kanaliki, wypłukać, osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Serca podsmażyć na oleju, podlać wrzącą wodą i dusić do miękkości, 15 minut przed końcem duszenia dodać kapelusze borowików pokrojone w paski. Sos borowikowy Winiary wymieszać z zimną wodą i dodać do serc, dusić około 8-10 minut. Na koniec dodać śmietanę do sosów, doprawić pieprzem, jeszcze chwilkę gotować. Wyłożyć na płaski talerz, podawać z chlebem żytnim ze słonecznikiem, ozdobić listkami bazylii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *