Borowik jest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych, wysoko ceniony ze względu na swoje walory smakowe. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu. Ja dodaję go jako dodatek do bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej.Tym razem proponuję gulasz z serc wieprzowych z borowikami w sosie borowikowo-śmietanowym
Składniki:
- 1/2 kg serc wieprzowych,
- 1 opakowanie sosu borowikowego Winiary,
- 3 szt kapeluszy borowików,
- 3 łyżki śmietany do sosów,
- do smaku pieprz,
Serca odmoczyć w zimnej wodzie, wycisnąć krew, wyciąć żyły i kanaliki, wypłukać, osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Serca podsmażyć na oleju, podlać wrzącą wodą i dusić do miękkości, 15 minut przed końcem duszenia dodać kapelusze borowików pokrojone w paski. Sos borowikowy Winiary wymieszać z zimną wodą i dodać do serc, dusić około 8-10 minut. Na koniec dodać śmietanę do sosów, doprawić pieprzem, jeszcze chwilkę gotować. Wyłożyć na płaski talerz, podawać z chlebem żytnim ze słonecznikiem, ozdobić listkami bazylii.