Klopsiki pikantne w sosie
SKŁADNIKI:
- 25 dag mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 kostka rosołu drobiowego z włoszczyzną Winiary
- 3 łyżki sosera Winiary
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki wkładamy 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, dodać 1 łyżkę przyprawy Kotanyi do mięsa mielonego. Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć nasiona i połówkę dokładnie pokroić w małą kosteczkę, dodać do mięsa.Cebulę pokroić w kostkę i dodać do masy. Dodać 1 jajko i 50 ml mleka. Następnie wsypać 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mięso wyrobić ręką. Zostawić na noc w lodówce. Mięso wyciągnąć z lodówki, ułożyć na folii aluminiowej, uformować podłużny wałek, zwinąć ciasno jak cukierek. Zagotować 500 ml wody dodać kostkę rosołową, włożyć mięso zawinięte w folię, przebić w kilku miejscach widelcem i gotować ok. 30 minut pod przykryciem. W między czasie ugotować kaszę w osolonej wodzie 18 minut, potem odcedzić ją na durszlaku. Mięso wyciągnąć z garnka, do płynu który pozostał z gotowania dolać odrobinę wody , dodać 3 łyżki sosera Winiary, wymieszać i chwilke gotować aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji. Ugotowane mięso rozwinąć i pokroić na 6 kawałków.
Kaszę ułożyć na talerzach, obok położyć po dwa klopsy, polać je sosem, dodatkowo ułożyć liść sałaty, ćwiartki ogórka gruntowego, ćwiartki małego pomidorka, doprawić je jeszcze solą i pieprzem.