Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki:
- 25 dag mięsa mielonego z karkówki,
- 1 łyżka przyprawa do mięsa mielonego Kotanyi,
- 1/4 szt czerwonej papryki,
- 1 szt jajko,
- 3 łyżki bułka tarta,
- 1/2 op. koncentrat,
- 1 łyżeczka cukier,
- 1 łyżka skrobia kukurydziana,
- 100 ml śmietana,
- sól pieprz,
- 1 szt kostka rosołowa
Do mielonego mięsa dodać łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, doprawić solą i pieprzem, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy mięsnej (trochę zostawiamy) i jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy małe klopsiki. W rondelku gotujemy 500 ml wody i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową, następnie wkładamy wszystkie klopsiki, wlewamy połowę słoiczka koncentratu i wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, resztę papryki czerwonej i gotujemy 10 minut. W filiżance rozpuszczamy skrobie ze śmietaną i wlewamy do rondelka, mieszamy i zagotowujemy, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, klopsiki podajemy z makaronem, polewamy sosem.