Klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na klopsiki jest uniwersalny, klopsiki najpierw się podsmaża lub surowe wrzuca na bulion. Można klopsiki przygotować z różnymi sosami. Klopsiki podajemy z różnymi dodatkami: z ryżem, makaronem lub ziemniakami, można też w sosie maczać pieczywo np. bułki pszenne.
Klopsiki w sosie pomidorowym i ryżem
Składniki:
- 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka majeranku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt. jajka
- 1 bułka pszenna
- bułka tarta
- sól czosnkowa Kotanyi
- pikantna mieszanka pieprzów Kotanyi
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 kostka cukru
- 50 ml śmietany 30%
- 1 łyżka oleju
- 300 g ryżu basmati Kupiec
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy wraz z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką (namoczoną wcześniej w mleku) w szatkownicy FP 270. Masę mięsną przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, majeranek, sól, 1/4 łyżeczki pieprzu, dodajemy jeszcze 1 łyżkę bułki tartej i wszystko dokładnie wyrabiamy. Formujemy z masy okrągłe klopsiki- 12 sztuk. Obtaczamy klopsiki w bułce tartej i podsmażamy z każdej strony na łyżce oleju. Zalewamy klopsiki 500 ml wrzącej wody, dodajemy kostkę bulionu warzywnego, przecier pomidorowy, kostkę cukru, dusimy na małym ogniu 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, dodajemy 50 ml śmietany, mieszamy i wlewamy do klopsików, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, czekamy aż sos pomidorowy zgęstnie, doprawiamy solą czosnkową i mieszanką pieprzu, podajemy z ryżem basmati, obsypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!
Zrobiłam dzisiaj te klopsy. Tego szukałam w wielu przepisach. i dopiero znalazłam u pani na blogu 🙂 smak dzieciństwa i wakacji u babci !:)
Bardzo się cieszę, że przepis przypomina ten babciny. Ja mam problem z odtworzeniem gołąbków mojej babci, jakoś nie mogą mi wyjść takie jak jej.
Pingback: Klopsiki w sosie śmietanowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię