Klopsiki z ryżem i natką pietruszki

Dietetyczne Klopsiki z ryżem i natką pietruszki zostały ugotowane na parze, można podać je z sosem. Klopsiki mają mała zawartość tłuszczu, który podczas gotowania na parze ścieka do pojemnika. A zamiast bułki został dodany ryż paraboliczny, który doskonale spisał się w tym daniu.  Proponuję przygotować klopsiki z dodatkiem natki pietruszki. To jest przepis na Klopsiki z ryżem i natką pietruszki w wersji light:

klopsiki z ryżem

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego z szynki,
  • 1 płaska łyżka kurkumy,
  • 1 szt jajko,
  • 100 g ryżu Parboiled,
  • 2-3 łyżki natki pietruszki,
  • sól morska i pieprz kolorowy,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich do gotowania naparze

Do mielonego mięsa dodajemy  kurkumę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, wbijamy jajko, wsypujemy woreczek ryżu i dokładnie mieszamy. Do masy mięsnej dodajemy posiekaną natką pietruszki, dokładnie mieszamy.  Formujemy małe klopsiki, które układamy w dwóch pojemnikach parowaru, następnie w miejsce na zioła wsypujemy zioła prowansalskie, które podczas gotowania będą wydzielać swój specyficzny zapach i aromat. Klopsiki gotujemy na parze ok. 20 minut, jeśli uważamy, że ryż jeszcze nie jest miękki możemy przedłużyć czas gotowania. Klopsiki podajemy z  sosem  śmietankowo-pietruszkowym. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Klopsiki z ryżem i natką pietruszki

  1. Pingback: Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *