Dietetyczne Klopsiki z ryżem i natką pietruszki zostały ugotowane na parze, można podać je z sosem. Klopsiki mają mała zawartość tłuszczu, który podczas gotowania na parze ścieka do pojemnika. A zamiast bułki został dodany ryż paraboliczny, który doskonale spisał się w tym daniu. Proponuję przygotować klopsiki z dodatkiem natki pietruszki. To jest przepis na Klopsiki z ryżem i natką pietruszki w wersji light:
Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego z szynki,
- 1 płaska łyżka kurkumy,
- 1 szt jajko,
- 100 g ryżu Parboiled,
- 2-3 łyżki natki pietruszki,
- sól morska i pieprz kolorowy,
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka ziół prowansalskich do gotowania naparze
Do mielonego mięsa dodajemy kurkumę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, wbijamy jajko, wsypujemy woreczek ryżu i dokładnie mieszamy. Do masy mięsnej dodajemy posiekaną natką pietruszki, dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, które układamy w dwóch pojemnikach parowaru, następnie w miejsce na zioła wsypujemy zioła prowansalskie, które podczas gotowania będą wydzielać swój specyficzny zapach i aromat. Klopsiki gotujemy na parze ok. 20 minut, jeśli uważamy, że ryż jeszcze nie jest miękki możemy przedłużyć czas gotowania. Klopsiki podajemy z sosem śmietankowo-pietruszkowym. Smacznego!
Pingback: Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię