Kotlet pożarski i kotleciki mielone z kurczaka jada się bardzo często w moim domu.
Kotleciki drobiowe przygotowuję z mielonego lub siekanego mięsa drobiowego, żeby było taniej wykorzystuję luzowane mięso z udek drobiowych. Kotleciki są dużo lżejsze i delikatniejsze od tradycyjnych kotletów mielonych wieprzowych.
Polecam pyszne Kotleciki drobiowe smażone.
1/2 kg mięsa z udek kurczaka
1 jajko
czerstwa bułka namoczona w mleku
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki kukurydzianej
olej do smażenia
Mięso mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę.
Formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w mieszance obu mąk. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem oraz z pastą paprykową.
Przepis świetny. Prosty, ale gwarantujący, ze wszyscy będą zachwyceni. To prawdziwe pyszności. Własne mięso mielone z kurczaka to doskonałe rozwiązanie, no i ten smak.