Kotleciki drobiowe smażone

Kotlet pożarski i kotleciki mielone z kurczaka jada się bardzo często w moim domu.

Kotleciki drobiowe przygotowuję z mielonego lub siekanego mięsa drobiowego, żeby było taniej wykorzystuję luzowane mięso z udek drobiowych. Kotleciki są dużo lżejsze i delikatniejsze od tradycyjnych kotletów mielonych wieprzowych.

Polecam pyszne Kotleciki drobiowe smażone.

Kotleciki drobiowe smażone

Kotlety drobiowe smażone

Kotleciki drobiowe smażone
1/2 kg mięsa z udek kurczaka
1 jajko
czerstwa bułka namoczona w mleku
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki kukurydzianej
olej do smażenia

Mięso mielimy  w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i  dokładnie wyrabiamy masę.

Formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w mieszance obu mąk. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem oraz z pastą paprykową.

kotlety drobiowe smażone

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kotleciki drobiowe smażone

Skomentuj Michał Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *